Orzeszki z kremem – nie tylko na święta!

Mało mnie tu, oj mało.
Jako, że Wielkanoc już wkrótce przygotowałam orzeszki przełożone kremem. Oczywiście jest to propozycja nie tylko na święta. Bardzo prosto je zrobić, wystarczy mieć tylko „magiczną” maszynkę do ich wyrobu (można ją dostać np. na allegro). Ja pożyczyłam od mamy 😀

Składników też niewiele potrzeba, krem można zrobić jaki tylko się lubi (u mnie-taki jak do karpatki), jedyne co potrzeba to dużo czasu, żeby wszystko zrobić. Ja podzieliłam sobie pracę na dwa dni. Pierwszego dnia upiekłam orzeszki, następnego je przełożyłam. Polecam przełożyć kremem orzeszki 1-2 dni przed podaniem i włożyć je do lodówki, wtedy zrobią się miękkie. Można posypać cukrem pudrem. Pycha!

Poniżej znajdziecie mały foto-przepis na orzechy, w razie pytań piszcie 🙂

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

6 myśli nt. „Orzeszki z kremem – nie tylko na święta!

  1. Aśka

    Genialne! Wygląda pysznie:) A jakby w ten krem wsadzić jeszcze np orzeszka laskowego albo migdałka? :D:D Już wiem czego brakuje w mojej kolekcji kuchennych wynalazków;) Koniecznie musi wpaść w moje ręce:)

    Odpowiedz
  2. beva

    Nie wiedziałam, że jest takie cudo do pieczenia orzeszków. Moja mama miała kiedyś foremki na ciasteczka-orzeszki, ale trzeba je było samemu wylepiać ciastem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *